Saltvikin viikinkimarkkinat 2012

Saltvik Viking Camp

Alasin täytti viime vuonna virallisesti kymmenen vuotta. Päätimme juhlistaa pyöreää lukua osallistumalla ensimmäisen kerran Ahvenanmaan Saltvikin viikinkimarkkinoille.

Lähdimme matkaan viidentoista hengen voimin. Kuusi joukostamme oli jäsenten jälkikasvua. Teimme karavaanimatkaa neljällä autolla ja yhdellä peräkärryllä, jotta saimme pöydät, tuolit, tulisijan sekä telttapuut- ja kankaat matkaan mukaan.

Alasin Group Portrait

Aloitimme matkanteon tiistaina, jolloin pakkasimme autot täyteen. Ajoimme yöksi Turkuun ja aamulla sulloimme koko karavaanin laivaan. Ajomatka Ahvenanmaalla oli lyhyt, noin 30 kilometriä ja lisäksi markkinoille oli hyvät ajo-ohjeet jo Maarianhaminasta.

Keskiviikkoiltana leirimme oli jo pystyssä, mutta kaikki tavarat olivat hujan hajan pakkaamisen ja purun jäljilta, joten koko väki päätyi nukkumaan etukäteen varatuilla mökeillä lähistöllä. Erilliset mökit helpottivat elämää lasten, ruuan säilönnän ja hygienian osalta. Siitä huolimatta kaikki halukkaat – myös lapset – pääsivät nauttimaan myös telttamajoituksesta ja tunnelmallisista viikinkiöistä. Ylipäätään tapahtuma vaikutti olevan hyvin lapsiystävällinen.

Soldier

Markkinat olivat hyvin järjestetyt. Markkinakylä ja osallistujien teltat olivat täynnä tunnelmaa ja väki innoissaan mukana. Jos olisimme tienneet, olisimme lähteneet matkaan jo edellisenä viikonloppuna ja asustaneet paikanpäällä virallisen aloituspäivän (torstai) sijaan jo lauantai-maanantai -akselilla, sillä silloin pystytys, pakkaus ja matkanteko olisivat olleet helpompi juttu.

Viking Tents

Tietoa Fibulan kotisivuilta saa käytännön asioista heikosti, joten tässä ensikertalaisten sekalaisia huomioita

 • Markkinoiden puitteet olivat hienot ja kauppiaat ja ohjelma oli laadukasta
 • Suihkukapasiteetti paikanpäällä on rajallinen eikä lämmintä vettä riittänyt jatkuvasti. Lähirantaa ei suositeltu käytettäväksi coli-bakteerin vuoksi, joskin väkeä kävi uimassa.
 • Tiskitilat rajalliset. Kannattaa kantaa tiskivedet omaan leiriin nuotiolla lämmitettäväksi ja pestä astiat leirissä.
 • Meille osoitettu leirin suunta olisi altistanut koko konkkaronkan jatkuvalle auringonpaahteelle. Pienellä neuvottelulla järjestäjien kanssa leirin rintamasuunta saatiin käännettyä varjoon.
 • Vettä ei voi tankata riittävästi, jos aurinko paistaa
 • Vaakunaviirit ovat hyvä lisäkoriste (joita Alasimella ei vielä ole)
 • Kahden pikkuviikinkiteltan väliin ripustettu katos on mukava auringonsuoja
 • Markkinoiden jokapäiväinen puolenpäivän avajaiskulkue oli hyvä tapa aloittaa päivä
 • Tapahtuman musikantit olivat mitä mainioimmat
 • Oli tylsää, että erityisesti kauppiaat pakkasivat kamansa heti lauantai-iltana. Mielestämme olisi ollut hyvä, jos pakkauksen ja autojen tuonnin alueelle olisi saanut aloittaa vasta sunnuntaiaamulla.
 • Pussukoita, ruuanlaittotarvikkeita ja rättejä on mukana aivan liian vähän
 • Lähin pikkukauppa kävelymatkan päässä, mutta kannattaa tarkistaa ohraryynit ja vastaavat tarkasti. Pääsimme nauttimaan aikamoisesta proteiiniohrasta jauhomatojen kera. Autenttista ruuanlaittoa!
 • Punkit jättivät meidät rauhaan! Muutenkin markkinaväki tuntui kulkevan paljain jaloin
 • Säät olivat mitä mainoimmat. Erityisesti pakkauspäivän sateettomuus oli onni, sillä säästyimme telttojen kuivatukselta. Eräänä vuonna osallistujilla ei käynyt yhtä hyvä onni.
 • Autolautalta sai ostettua lähes hyvälaatuista pakastettua nautaa ja lammasta   sekä juustoja leirin ruuanlaittoon, joten näitä ei tarvinnut ostaa mantereen puolelta.

Kaikilla osallistujille jäi reissusta ja markkinoista hyvä fiilis. Voimme lämpimästi suositella Saltvikin markkinoita kaikille niin kesälomamatkan piipahdus- kuin elävöityskohteena. Lähdemme varmastikin joku vuosi matkaan uudelleen!

Women at Work

Jutun kuvat ottanut Matias Mäki. Katso kaikki Saltvik-reissun kuvat Flickristä

Kategoria(t): Kuvat, Retket, Tapahtumat Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.