Rekvisiitta

Toiminnassaan Alasin ry käyttää runsaasti erilaista rekvisiittaa ja esineistöä.  Vuosien varrella olemme valmistaneet useita erilaisia telttoja, huonekaluja, astioita ja muita tarve-esineitä sekä tapahtumissa ja peleissä tarvittavaa rekvisiittaa, kuten vaikkapa katapulttiammunnassa tarvittavan koottavan muurin tai viikinkilaivan keulakoristeen.

Valmistusmenetelmät ovat pääasiassa nykyaikaisia ja käytämme moderneja työkaluja. Yritämme kuitenkin löytää materiaaleja, jotka muistuttavat mahdollisimman paljon alkuperäisiä. Tarvittaessa käytämme pintakäsittelymenetelmiä, jotta esineistöön saadaan haluttua käytön tuntua.

Rekvisiitta valmistetaan huolella, jotta se soveltuu tarvittaessa käytettäväksi niin historianelävöittämistapahtumissa kuin live-roolipeleissä.
Pukujen, aseiden ja ruokatarvikkeiden säilytykseen pyritään käyttämään historiallisesti mahdollisimman ajanmukaisia arkkuja, koreja ja säkkejä, joilla tavarat voidaan kuljettaa tapahtuma- tai pelipaikalle ja ottaa sen jälkeen osaksi rekvisiittaa.

Esimerkkejä valmistamastamme rekvisiitasta:

  • Kestävä vesileili viikinki- tai keskiaikaleiriin (0) Kätevät ja hygieeniset vesileilit ovat historianelävöitykseen hiukan hankalia hankkia ja toteuttaa. Alasimen ratkaisu onkin ollut teetättää kahdelle Partioaitasta ostetulle vähän tilaa vievälle Source-vesikanisterille ulkokuoret. Vesileilien ulkokuoret teetätettiin Ompelimo K. Kaistilassa. Näiden vesileilien kanssa voi kävellä keskiaikaleiriuskottavasti vesipisteelle hakemaan lisää janojuomaa. Samalla periaatteella voisi tehdä myös hanaviinipakkauksista viinileilejä. Sourceissa on itsessään ripustusnaru, jonka avulla koko komeuden voi ripustaa esimerkiksi ...
  • Katapulttimuuri (3) Alunperin Hämeen keskiaikamarkkinoiden Ritarikoulua varten kehitettiin koottava, kevytrakenteinen muuri, johon yritettiin osua katapultilla. Tarkoituksena oli osoittaa kuinka katapultilla tähdätään muuttamalla heittokulmaa. Muuri valmistettiin pahvilaatikoista, jotka käsiteltiin uretaanimassalla ja maalattiin. Myöhemmin muurista on rakennettu muun muassa kevyen linnoituksen etuseinä.          
  • Lasten katapulttikärryt (0) Tampereen seurakunnan Kymppileirillä pelattavaan Kaksi paronikuntaa- peliin kehitettiin lasten katapulttikärryt. Pelissä kolmen lapsen katapulttiryhmä kuljettaa kärryillä koria, jossa on pehmokiviä. Kärryjen ollessa paikallaan saa aisojen välissä seisova lapsi yrittää osua pehmokivillä vastustajan pelaajiin.           Kärryt suunniteltiin mahdollisimman kevytrakenteisiksi ja kokoontaittuviksi. Pintakäsittely tehtiin laimennetulla tervalla.
  • Ingwazin keulakoriste (0) Ingwaz-viikinkilaivan keulakoriste sai inspiraationsa alunperin Oseberg-laivan arkeologisesta löydöstä. Keulakoriste tehtiin Lohilaakso II-roolipeliä varten, ja se oli ainoa asia, mitä laivan päällikkö Thorstein sai pelastettua kotivesillä haaksirikkoutuneesta laivastaan. Keulakoriste veistettiin kaatuneen raidan rungosta, josta muotoiltiin raakaversio moottorisahan ja kirveen avulla. Koristekuviot hakattiin taltalla. Lopulta keulakoriste maalattiin ohueksi laimennetulla tervalla ja siihen upotettiin narukoristeet. Muut kuvioinnit tehtiin maalaamalla. ...
  • Viikinkiteltta (0) Alasimen ensimmäistä viikinkitelttaa lähdettiin valmistamaan historiallisten esikuvien mukaan. Teltta on mahdollista kääntää myös katokseksi. Teltan runko rakennettiin puunrungoista ja osaksi raakalaudasta, joka käsiteltiin kirveellä veistetyn näköiseksi. Lisäksi käytettiin romurautaa. Runko maalattiin ohueksi laimennetulla tervalla ja joihinkin puuosiin tehtiin koristekaiverrusta. Telttakankaan valinnassa päädyttiin mukavuussyistä vedenkestävään, paksuun luonnonvalkoiseen puuvillakankaaseen. Köydet ovat tervattuja. Teltta on kaksinkertainen: sisäteltassa on avattavat ...
  • Kjartanin arkku (0) Lohilaakso II -roolipeliä varten rakennettu suorakulmainen, pienillä jaloilla seisova arkku valmistettiin historiallisten esikuvien innoittamana. Ajatuksena oli, että arkku oli toiminut viikinkilaivan soutajan istuimena ja nähnyt lukuisia merimatkoja omistajansa Kjartanin, Lohilaakson godin pojan mukana maailmalla. Todelliset viikinkilaivoissa käytetyt tavara-arkut olivat kuitenkin viistoseinäisiä, eivätkä suoraseinäisiä, kuten tämä malli. Arkku valmistettiin muun muassa järven pohjasta löytyneestä puusta ja romuraudasta. ...