Materiaalit ja patinointi

Keskiaikahenkisiä ja muinaispukuja pukuja tehdessä kannattaa ehdottomasti välttää keinokuituja ja hyvin kiiltäviä, nykyaikaisesti kuvioituja ja neonvärisiä kankaita. Yksivärisiä tai hyvin hillitysti kuviollisia kankaita vaihdellen syntyy tyylikäs ja ajanmukainen asu. Varsin aidon näköisiä tekoturkiksia on saatavilla. Huolellisesti mietittyä asua ei kannata pilata luonnottoman näköisellä tekoturkiksella.
Luonnonmateriaalit kuten puuvilla ja silkki värjäytyvät parhaiten, lämmintä ja hengittävää villaa löytyy eripaksuisena erilaisiin tarkoituksiin. Myös paksu, huopamainen fleece sopivan maanläheisissä väreissä käy. Jos haluaa keskiaikapuvussa käyttää samettia, puuvillasametti on parasta. Kiiltäviä, ns. loimusametteja tai vakosamettia ei kannata käyttää. Hunnut kannattaa tehdä tarpeeksi ohuesta ja laskeutuvasta materiaalista. Aivan ohut silkki tai puuvillabatisti on parasta, tekokuitua kannattaa välttää. Läpinäkymättömästä materiaalista tehtyä “huntua” kutsutaan liinaksi.

Viittaan kannattaa valita tarpeeksi tukeva kangas, mekkoon ja tunikaan taas laskeutuvampi. Aluspuvun on hyvä tuntua mukavalta ihoa vasten, jos ei sitten ole tarkoituskin tehdä jouhipaitaa ja katua syntejään. Esimerkiksi pellava-, puuvilla-, silkki- tai niiden sekoitteet toimivat hyvin alusmekoissa ja -paidoissa. Langat kannattaa valita mahdollisimman läheltä kankaan väriä, jotta ompelukoneen tikki ei hypi silmille. Sen voi toki aina peittää kirjailulla tai koristenauhalla. Parhaiten näkyvät paikat,  kuten kaula-aukon ja hihansuiden ompeleet, kannattaa silti aina tehdä käsin.

Hyviä materiaaleja voi löytää niin kangaskaupoista kuin kirpputoreilta. Vanhat lakanat ja verhot ovat erityisen hyviä. Hienoinen kuluneisuus tekee vaatteesta luontevan näköisen. Uutuudenjäykkä, vastasilitetty vaate voi helposti olla hieman tylsän näköinen. Vaatteita voi patinoida sopivan näköiseksi esimerkiksi kastelemalla tai kostuttamalla ja antamalla kuivua hieman ryppyiseksi. Jos vaatteeseen halutaan enemmän kulumaa, käyttöön voi ottaa erilaisia keittiövälineitä kuten raastinraudan ym. Vaatteita voi myös värjätä epätasaisesti tai sumuttaa haluttu kohta värillä (tässä kannattaa noudattaa väriainepakkausten ohjeita, jotta väri myös kiinnittyy). Mustikan ja banaanin avulla syntyy pysyviä tahroja. Jos alusmekko tai paita näyttää hohtavan valkoiselta, sen voi upottaa teehen. Tavallinen musta tee on ihan hyvää, ja valkoinen näyttää heti luonnollisemmalta ja kuluneemmalta. Jos ei ole ennen harrastanut patinointia, kannattaa ennen koko vaatteen patinointia tehdä kokeita samalla materiaalilla.

Kategoria(t): Vaatteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.